Curs de vară DAAD la Berlin − O poveste de neuitat

de Júlia Haţegan (studentă de limbă şi literatură germană)

În perioada 07.08−01.09.2017 am avut șansa să particip cu o bursă finanțată de Serviciul German de Schimb Academic la un curs universitar de vară la Universitatea Freie din Berlin. Cursul, pe care l-am ales era destinat aprofundării cunoștințelor de limbă și cultură germană, fiind organizat excelent cu o varietate de programe, cuprinzând domenii diferite din cultura, politica, istoria, arta și literatura Germaniei.

Bundestag

În acest interval de timp, pe lângă cursurile zilnice la universitate, am avut ocazia să particip la diferite programe: am vizitat printre altele muzeul DDR, Berlinische Galerie, Gemäldegalerie, Domul din Berlin, Poarta Brandenburg, impozantul Castel Charlottenburg, care a fost reședința regilor Prusiei și ulterior al Germaniei. 

East Side Gallery

Am avut o întrevedere cu un pictor celebru, Kani Alavi, care a pictat o parte din Zidul Berlinului (numit East Side Gallery). 

Kani Alavi muhelyében

Deasemenea am petrecut clipe de neuitat la renumite posturi de televizune și radio (RBB, Deutschlandradio Kultur), și am participat în direct la o emisiune a canalulul ZDF, care a fost o experiență unică.

Zdf

De-a lungul serilor ne-am plimbat pe renumitele bulevarde și piețe ale capitalei: pe bulevardul Unter den Linden, pe Friedrichstraße, unde se regăsește fostul punct de trecere între estul și vestul Berlinului Checkpoint Charlie, Piața Pariser pe care se află Poarta Brandenburg, modernul Potsdamer Platz și piața Gendarmenmarkt cu Domul francez și german.

Totodată am avut prilejul să vizităm orașele istorice: Potsdam și Dresda. Referitor la  Potsdam a-și remarca fascinantul palat Sanssouci cu parcurile ei superbe. Dresda m-a uimit cu încărcătura sa istorică și cu architectura barocă, cum ar fi Palatul Zwinger și Frauenkirche.

PotsdamFrauenkirche

Această bursă mi-a oferit posibilitatea de a petrece câteva săptămâni într-un mediu intercultural, cu studenți din diferite colțuri ale lumii, datorită cărora am cunoscut culturi și obiceiuri diferite.

20953104 896824333808702 8959429138071415074 n

Timpul petrecut în Berlin rămâne o experiență unică pentru totdeauna, cu multe aventuri și cunoștințe dobândite.

Berliner DomDscf4114Gendarmenmarkt

                       

forrás: nemetszak.partium.ro