Marina Abramovics – A távolság, ami összeköt

Marina Abramovics – A távolság, ami összeköt

Marina Abramovics – A távolság, ami összeköt filmbemutató Nagyváradon

Marina Abramovic az ismert művésznő Braziliában kutatja a különböző gyógyítási módok eredetét és kultúráját, valamint ezek kapcsolatát a performansz művészettel és a spiritualitással.

A vetítés után beszélgetés Nagy Csillával, a film forgalmazójával, valamint dr. Ütő Gusztávval, a PKE Képzőművészet szak adjunktusával:
Marina Abramovic gyógyító cselekményművei és a Szent Anna-tói AnnART Fesztivál párhuzamáról.

2018.12.03.

Könyvbemutató  Kertész Sándor: Pókember-generáció

Könyvbemutató Kertész Sándor: Pókember-generáció

Könyvbemutató

Kertész Sándor: Pókember-generáció

 

A képregény - ez a sokak által kedvelt, mások szerint kultúrszemétnek titulált elbeszélési forma - eltűnt a magyar sajtó oldalairól, de megjelent önálló kiadványokban. Emiatt sokan a képregény reneszánszáról beszélnek. Egy szűk fogyasztói réteg rajong érte, mások tudomást sem vesznek létezéséről, míg megint mások kifejezett ellenszenvvel viseltetnek iránta. A könyvbemutatón a képregény magyarországi történetéről, jelenlegi helyzetéről és a benne rejlő lehetőségekről beszél Kertész Sándor a magyar képregény történetét feldolgozó Pókember-generáció című könyvei kapcsán. A szerző, a képregényrajzolók előtt álló lehetőségekről, az internetes publikációról.

 

Kertész Sándor

( Kisvárda 1960. 04. 19.)

Kertész Sándor grafikus, tanár, újságíró, - tanulmányait a Nyíregyházi Egyetem rajz tanszékén és Budapesten a Bálint György Újságíró Akadémián végezte- több mint harminc éve foglalkozik a képregénnyel. Eleinte, mint grafikus, képregényrajzoló kereste a műfajban rejlő lehetőségeket és Nyíregyházán megalakította a Kísérleti Képregény Studiót. A csoporttal hazai és nemzetközi kiállításokon népszerűsítették a képregényt, majd a Line Olasz-magyar Kiadó létrehozásával Menő Manó és Krampusz címmel indított képregénymagazint. A nyolcvanas évek végén elsőként kezdte el a magyarországi képregény történetének kutatását. 1991-ben jelent meg Szuperhősök Magyarországon címmel első könyve ebben a témában. Ezt követően 2007-ben Comics szocialista álruhában címmel a képregény történetét a kezdetektől a rendszerváltásig mutatta be. Legújabb könyve, a Pókember-generáció, a rendszerváltástól napjainkig terjedő időszak képregénytöténetéről szól. Jelenleg Debrecenben a Kós Károly Művészeti Szakgimnáziumban tanít szakmai tantárgyakat grafikusoknak és amicós rajzolóknak. Kiállításokat szervez, és előadásokon népszerűsíti ezt a sajátos képes elbeszélési formát.

2018.12.03.

Német nyelvű vetélkedő a Nyílt Napon 2018/2019

Német nyelvű vetélkedő a Nyílt Napon 2018/2019

FELTÖLTÖTTÜK AZ ELSŐ FELADATLAPOT!

Szeretettel várunk minden versenyzőt és érdeklődőt a Nyílt Napi Germanische Mythologie tematikájú vetélkedőre, melyre 2019. március 28-án kerül sor! Játsszunk és tanuljunk együtt!

2018.12.03.

Pölcz Ádám vendégelőadása

Pölcz Ádám vendégelőadása

Előadás a Nyelvmentor c. rendezvénysorozat keretében.

2018.12.03.

Adventi szalon

Adventi szalon

Meghívó adventi könyvbemutatóra és beszélgetésre

2018.12.03.

100 years celebration in Kala Bhavana

100 years celebration in Kala Bhavana

100 éves évfordulóját ünnepli a Shantiniketani Vishva Bharati  Egyetem Képzőművészeti tanszéke, a Kala Bhavana.

A Shantiniketan-i Rabindranath Tagore alapította és Indiában a Keletet és Nyugatot, Ázsiát és Európát összekötő intézménynek a szimbóluma és megvalósítója.

Tagore az „egész világ fészkének” tartotta, ahol nyugat és kelet randevúja zajlik. Magyar vonatkozásban azért is fontos, mert iszlám tudományok tanszékét a három évig feleségével ott tartózkodó Germanus Gyula vezette. Germanus Gyulát személyesen Tagore kérte fel a tanszék vezetésére Magyarorszég-i tartózkodása alatt. A professzor első feleségével, Hajnóczy Rózsával tartózkodott Indiában. Hajnóczy Rózsa sántikétáni benyomásait a Bengáli tűz című könyvében örökítette meg.

Jelenleg az egyetemen 12 tanszék működik, mint például a modern nyelvek, társadalomtudományok, természettudományok, dráma és koreográfia, képzőművészet, tanárképző, Tagore kutatás, stb.

A PKE Képzőművészet Szaka a Kala Bhavana Tanszékkel (Képzőművészeti Tanszékkel) kötött Erasmus kapcsolatot. A tanszéken hat szak működik: festészet, grafika, kerámia és üveg, textíl, művészettörténet és szobrászat.

Photo: Kala Bhavana, Sreya Guha, Bamdeb Mondal.

2018.12.01.